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GENERAL QUESTIONS  

1. How do the Texas Essential Knowledge and Skills (TEKS for languages other 
than English (LOTE) address various languages? 

The TEKS for LOTE are not language-specific, but rather are categorized into three 
categories. They include– 

�x Non-classical languages; 

�x Classical languages; and 

�x American Sign Language (ASL). 

Districts and open -enrollment charters may provide instruction in any language on 
the basis that a qualified teacher is p roviding instruction and that relevant 
instructional materials are available to teach it.  
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Districts and open -enrollment charters may award LOTE credit through courses that 
lead to demonstrated student proficiency in the TEKS for LOTE.  

2. Why are there different Public Education Information Management System 
(PEIMS) codes for various languages if the TEKS for LOTE are not language-
specific? Why are all languages not assigned PEIMS codes? 

PEIMS codes, or service IDs, are used for reporting purposes in districts and open -
enrollment charters  and can be found on the C022 table located in the Texas 
Student Data System  (TSDS) Web-Enabled Data Standards (TWEDS). The languages 
tha t are represented by specific PEIMS service IDs have a corresponding Texas 
teaching certificate. Languages that do not have a specific  set of  PEIMS codes are 
included in the general code for “Other Foreign Languages.” R.7 2.5 ( c)D 29 >>BDC 
0.7 (a)a c02 (s)-3 Tc 0.0question 3 29 >>BDCor 
additional inf ormation  about “Other F02 (s)-3 Tc 0.reign Languag ( c)D s. 
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AWARD OF CREDIT 

10. How can a district or open-enrollment charter obtain credit-by-examination 
assessments (CBEs) for LOTE? 

The University of Texa
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14. Can a student receive high school credit for LOTE courses offered 
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include all the TEKS for the LOTE course for which the student is seeking to earn 
credit .  

�x Students may take correspondence courses or distance learning courses. The 
only two institutions approved for correspondence courses are T he University of 
Texas at Austin and Texas Tech  University . There is no restriction for distance 
learning providers. B oth correspondence and distan ce learning courses must 
include  all the TEKS for the LOTE course(s) for which the student is seeking to 
earn credit.  

�x Students may take a CBE. Refer to questions 9, 10, and 11 for further details 
regarding CBEs. 

17. How should districts or open
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To successfully complete a DLI  program, a student must  satisfy the following three 
requirements : 

�x The student must have participated in a dual language immersion program for 
at least five consecutive school years  

�x The student must achieve high levels of academic competence as demonstrated 
by performance of meets or masters grade level on both the mathematics and 
reading  State of Texas Assessments of Academic Readiness (STAAR®) in English 
or Spanish, as applicable , in at least one grade level  

�x The student must achieve proficiency in both English and a language other than 
English as demonstrated by scores of proficient or h igher in the reading and 
speaking domains on language proficiency or achievement tests in both 
languages 

20. Can a district or open-enrollment charter use LOTE software as instructional 
materials?  

Yes, if a local school district or open -enrollment charter ensure s that the 



 

LOTE FAQs Rev. May 2024 Page - 10 



 

LOTE FAQs Rev. May 2024 Page - 11 

A student receiving Section 504 or special education services may, with the approval 
of either the Section 504 or admission, review, and dismissal (ARD) committee, 
substitut e a combination of two credits that are not being used to satisfy another 





 



 

LOTE FAQs Rev. May 2024 Page - 14 



 

LOTE FAQs Rev. May 2024 Page - 15 

For a military connected student who transferred in before or during their senior 

year, if the receiving district has determined that the student cannot graduate on 

time , the district must enter into a reciprocity agreement with the sending district to 

graduate the student under the requirements of the sending state.  

Additional guidance regarding students from military families can be found TEA’s 

Interstate Compact on Educational Opportunity for Military Children webpage . 

36. We have a junior from a military family that transferred from out-of-state into 
our district or open-enrollment charter without LOTE credit. Should this affect 
their expected graduation date? 

No, in accordance with the Military Compact, d istricts and open -enrollment charte rs 

must provide an alternative means of acquiring required coursework so that 

graduation may occur on time  (TEC §162.001 Article VII ).  

Additional guidance regarding students from military families can be found TEA’s 

Interstate Compact on Educational Opportunity for Military Children webpage . 

https://tea.texas.gov/about-tea/other-services/interstate-compact-on-educational-opportunity-for-military-children
https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/ED/htm/ED.162.htm#:%7E:text=ARTICLE%20VII.%20%20GRADUATION
https://tea.texas.gov/about-tea/other-services/interstate-compact-on-educational-opportunity-for-military-children

	GENERAL QUESTIONS
	1. How do the Texas Essential Knowledge and Skills (TEKS for languages other than English (LOTE) address various languages?
	2. Why are there different Public Education Information Management System (PEIMS) codes for various languages if the TEKS for LOTE are not language-specific? Why are all languages not assigned PEIMS codes?
	3. Are students able to earn LOTE credit for languages that are not specifically referenced in a PEIMS code?
	4. How or where can we find the LOTE standards?
	5. Where can I find instructional materials and professional development related to the LOTE TEKS?
	6. Where can I find the list of LOTE courses in the Public Education Information Management System (PEIMS)?
	7. Are districts and open-enrollment charters required to provide instruction in LOTE?
	8. Is there a state curriculum guide for LOTE?
	9. Where can I find the TEKS for specific languages, such as Spanish?

	AWARD OF CREDIT
	10. How can a district or open-enrollment charter obtain credit-by-examination assessments (CBEs) for LOTE?
	11. What are the passing scores for students who decide to take a CBE in LOTE?
	12. Are districts and open-enrollment charters required to offer CBEs for LOTE?
	13. Can a student who comes to a district or open-enrollment charter from another country satisfy the state graduation LOTE requirements with his/her native language?
	14. Can a student receive high school credit for LOTE courses offered in elementary and middle school grade levels?
	15. Can students with prior instruction or existing proficiency, including native speakers of other languages who are placed in upper-level courses, be awarded credit for lower-level course work (some may refer to this as credentialing)?
	16. If a district or open-enrollment charter does not offer courses in a particular language, how can the student fulfill their graduation requirements?
	17. How should districts or open-enrollment charters document the award of credit for completion of the DLI program at an elementary school?
	18. Can a student be awarded credit for a language studied abroad?

	DELIVERY OF INSTRUCTION
	19. Can a student be awarded high school credit for completing a dual language immersion program at an elementary school?
	20. Can a district or open-enrollment charter use LOTE software as instructional materials?
	21. What are the educator certification requirements for providing LOTE instruction using LOTE software?

	GRADUATION REQUIREMENTS
	22. How many credits of a language other than English are required for students to graduate on the Foundation High School Program?
	23. Are there any exceptions for the LOTE requirement on the Foundation High School Program?
	24. Related to LOTE exceptions, at what point does a district or open-enrollment charter need to make the determination that a student would not be successful in the second level course?
	25. If a student used a exception for the LOTE graduation requirement, how do we indicate that information on the transcript?
	26. Can a student earn an endorsement if the student used a exception for the LOTE graduation requirement?
	27. What is required to earn an arts and humanities endorsement in LOTE on the Foundation High School Program?
	28. Are special education students required to complete the language requirement for graduation?
	29. We have a junior/senior who has enrolled in our district or open-enrollment charter and does not have any credits for LOTE. How will these students meet the requirement to graduate on time?
	30. A student came to our district/open-enrollment charter with LOTE credit in a language that our school does not offer. Can we make an exception with a different LOTE course?
	31. Which computer programming courses may meet the LOTE requirement?
	32. Can the two-credit AP Computer Science A and the two-credit IB Computer Science HL courses also meet the advanced math requirement?
	33. Are there any performance acknowledgements for language proficiency? If so, how can students meet these requirements?
	34. Will computer science courses that are used to meet the high school LOTE requirement be allowed to meet college entrance requirements regarding LOTE?

	LOTE Questions for Military Students
	35. Can a senior from a military family that transferred into our district or open-enrollment charter from out-of-state graduate without meeting the LOTE graduation requirement?
	36. We have a junior from a military family that transferred from out-of-state into our district or open-enrollment charter without LOTE credit. Should this affect their expected graduation date?


